luni, 31 august 2009

Poze gradini vara, mobilier gradini, flori de vara de gradina

Vara pe terminate lasa urme in gradina dumneavoastra.
Culorile de acum incolo vor fi date mai mult de frunzele plantelor si mai putin de flori.
Dar sa ne bucur de ultimele clipe ale verii.
Mobilierul de gradina ajuta si el in gradina incalzind mai mult spatiul verde.


































































































sâmbătă, 22 august 2009

Mussaenda philippica, flori tropicale, design decorativ, flori de vara

Liga plantelor cu flori tropicale aduce in serele noastre vedete impresionante din toata lumea. Plantele semnal (Mussaenda) au in cursa doi candidati pentru sere care in timpul iernii se incalzesc si au temperaturi de camera. Planta semnal filipineza (Mussaenda philippica) are frunze acoperite de puf, care se coloreaza, in timpul perioadei de inflorire din toiul verii, in roz la capete.

In mijlocul acestor asa numite frunze superioare, care raman proaspete mai multe saptamani, se deschid florile propriu-zise galbene, care atrag multi fluturi. Cum in seara incalzita intensitatea luminii este cu mult mai mica decat in insula filipineza din care provine planta semnal, ea are nevoie de o taiere pentru a fi mentinuta in forma. Taiati lastarii imediat dupa fiecare inflorire. Administrati ingrasamant fluid o data la 14 zile (din martie pana in septembrie) si planta va face lastari noi, care cresc puternic pana la venirea iernii. In timpul iernii, temperatura trebuie sa fie de 20 grade.

A doua planta semnal (Mussaenda frondosa) suporta temperaturi de 15 grade iarna.Daca pamantul este usor umed, la fiecare inflorescenta planta va face o frunza superioara alba cu flori propriu-zise galbene.



joi, 20 august 2009

Levantica, lavanda, levantica inmultire, ingrijire, levantica plantare

Pentru ca levantica sa ramana stufoasa mai multi ani la rand are nevoie de o taiere regulata. Cel mai bun moment este vara, imediat dupa inflorire. Nu taiati dor tulpinile cu flori, ci scurtati in acelasi timp si crengile cu frunze, cu cativa centimetri, pentru a se forma lastari laterali noi. Insa aceste resturi inflorite de teiare nu sunt potrivite pentru inmultire.

1. Taierea - de la planta mama luati doar varfuri de lastari fara flori. Fiecare butas trebuie sa aiba o lungime de 8-10 cm.

2. Pregatirea - rupeti frunzele inferioare pana la jumatatea butajului. Astfel, ia nastere o tulpina.

3. Plantarea - butasul se apasa vertical intr-un vas de cultura, iar pamantul se trateaza bine.
Vasul trebuie amplasat intr-un loc luminos, dar nu insorit. Butasii se stropesc si se uda regulat.

4. Inradacinarea - pana iarna, se formeaza radacini si varfuri noi. Primavara, levantica tanara se planteaza in ghivece proprii.

5. Taierea - scurtati regulat aceste plantute, pentru ca ele sa poata creste compacte si stufoase.

luni, 3 august 2009

Hortensii albastre, hortensii albe, hortensii inmultire, ingrijire

Pamantul acid si ingrasamantul suplimentar care contine aluminiu transforma florile roz in flori albastre. Ingrasamantul special pentru hortensii indeplineste ambele conditii: substrat acid si aluminiu in forma solubila.

















Cum functioneaza?

Aluminiul, care este accesibil plantelor doar intr-un mediu acid, intra in legatura cu substanta colorata roz delfinidina si coloreaza florile in nunate albastre. Daca o hortensie albastra nu are parte de aluminiu intr-un mediu acid o perioada mai lunga de timp, ea va face din nou flori roz.

Ingrijire hortensii, hortensii inmultire, hortensii plantare, aranjamente

Loc: Hortensiile pot fi cultivate cu succes in ghivece si in locuri insorite in cea mai mare parte a zilei.

Conditia: Plantele trebuie udate temeinic, iar ghivecele trebuie sa fie suficient de mari si sa aiba gaura de scurgere a apei. Toate hortensiile cresc in pamant de rododendroni.

Irigare: Hortensiile iubesc apa de ploaie statuta, care poate fi adunata in butoaie mari. Daca nu este de ajuns, se completeaza cu apa de la robinet, care se lasa sa stea un timp, in prealabil. In timpul verii, hortensiile se uda dimineata si seara, cate doua stropitori de 10 litri la un ghiveci mare.

Ingrasamant: De la mijlocul lui aprilie, administrati-le hortensiilor, o data la opt saptamani, un ingrasamant fuild care contine fier. In plus, administrati-le regulat un ingrasamant special pentru hortensii.

Taiere: Toamna, se taie florile ofilite, chiar sub inflorescenta. Primavara, se indeparteaza la toti lastarii, restul de codita, char deasupra frunzei superioare.

Iernare: Hortensiile din ghivece sunt mai sensibile la ger; de aceea, toamna, trebuie adunate intr-un garaj sau in alt loc luminos si ferit de ger, unde trebuie udate ocazional. De la mijlocul lui aprilie, se amplaseaza mai intai intr-un loc la penumbra, inainte de a fi aduse in locul definitiv si insorit in care isi vor petrece toata vara.